Cum vezi noile generații?
Generațiile noi sunt copiii care am fost și noi acum câțiva ani. Nu am ajuns încă la bătrânețe să îi judec. Se distrează și ei… unii mai proști, alții mai inteligenți, fiecare cum poate. Timpul le rezolvă pe toate. Selecția naturală funcționează.
Cât de important este pentru un tânăr să își creeze visuri și în ce măsură ar trebui să creadă în ele, în raport cu realitatea?
E foarte important să ai visuri și să crezi în ele, neapărat conștient de talentul și nivelul la care te afli. Și mai important este să execuți, nu să visezi stând la vorbă întruna, jucând, fumând, bând sau mai știu eu ce activități faci, care te împiedică să îți realizezi visul.
Citești? Dacă da, ce carte ai recomanda?
Nu prea am timp. Mă uit mai mult la documentare, citesc articole care mă interesează, ascult talk-uri… dar acum mai am puțin din Alchimistul și este o carte must read.
Ce film crezi că ar trebui să vizioneze orice adolescent?
Nu știu. Multe. Să se uite prima data pe Topul IMDB și să înceapă de acolo.
De obicei generațiile mai vechi tind să le critice pe cele noi. Cum vezi acest conflict și cum crezi că s-ar putea rezolva?
Nu știu. Nu fac parte din niciuna. Sunt câte puțin din fiecare. Uneori văd și cât de proști sunt și unii și alții, alteori văd potențialul unora. Nici nu poți discuta cu toți puștii care nu știu ce e ăla respect, încercând să le dai din experiența ta, pentru că se cred „the shit” și trebuie să le dea viața capace ca să se prindă. Astfel nu le poți cere nici „bătrânilor” foarte fixați pe concepțiile și preconcepțiile lor, să fie deschiși la o nouă realitate de care le este frică. Timpul le rezolvă pe toate. Nu-mi fac griji.
În viziunea ta, în ce procente ar trebui împărțite munca, timpul liber și învățatul în viața unui adolescent?
Nu am împărțit niciodată în procente munca, timpul liber și învățatul. Depinde cât de tare îți dorești să îți realizezi visul de a fi printre cei mai buni la ceea ce te face fericit sau cât de tare îți place să te distrezi și să o freci după.
Există cazuri în care părinții iau decizii în locul copiilor (privind liceul, cariera profesională etc). Ce sfaturi le-ai da acestor copii?
Eu nu sunt de acord cu treaba asta și sunt de părere că părinții ar trebui doar să îi sfătuiască și să îi consilieze pe adolescenți pentru a lua cea mai bună decizie. Sfatul meu pentru aceși copii este să încerce totuși să facă ceea ce simt ei că e mai bine pentru viața lor.
Din perspectiva ta, cum arată drumul către succes?
Drumul spre succes arată ca o șosea cu tot felul de obstacole, pe unele le poți evita, pe altele le iei în plin, te mai lovești, te mai repari, dar niciodată nu trebuie să uiți să te bucuri de călătorie și să admiri peisajul, pentru că la final nu te așteaptă decât moartea.
Ce mesaj ai pentru viitoarele generații?
Încă nu am ajuns la bătrânețe să pot avea vreun mesaj revelator, dar momentan singurul mesaj pe care îl pot da, este: să fie ei. Doar să fie buni. Să trăiască, să iubească, să fie mai buni ca ieri la lucrul pe care și-l vor alege să-l facă și îi face fericiți. Orice ar fi. Și să nu facă lucruri conduși de părerile și fricile oamenilor sau ale părinților. Ei trăiesc toată viața cu alegerile pe care le fac. Nu oamenii, nu părinții.