Manualele în format fizic vor dispărea! Se va crea un site, ca de exemplu manuale.ro, de unde elevii și profesorii vor putea descărca manualele în format PDF. Banii economisiți din tipărirea și actualizarea cărților vor fi redistribuiți în achiziția de laptop-uri/tablete pentru copiii ce nu au posibilitate financiară. Vizualizarea manualelor se va face în sala de clasă, de pe videoproiector, astfel că elevii nu vor trebui să depindă de telefoane.
Avantaje: manualele pot fi actualizate periodic într-un timp scurt, greutatea ghiozdanelor va scădea, economisirea spațiului acasă/în școală, economisirea hârtiei, manualele nu se pot pierde.
Discipline noi
Îmi pare rău să o spun, dar școala nu ne pregătește pentru viață, și asta din cauza multor materii lipsă. În schimb, există materii care ar putea fi înlocuite, iar unele din cele ce rămân, sintetizate. Iată o listă cu disciplinele la care m-am gândit că ar putea fi introduse:
• Educație economică/financiară
Banii sunt instrumentele cu care facem contact aproape toată viața și este bine să știm cum să îi gestionăm. Pe de altă parte, trebuie să fim informați cu privire la ultimele noutăți în domeniul electronic-bancar pentru a ști cum să fim cât mai eficienți.
• Educație rutieră
Unde nu se vor învață doar regulile de circulație, ci și cum am putea ajuta la îmbunătățirea traficului și ocrotirea mediului prin renunțarea la mașini și folosirea bicicletelor sau a trotinetelor. Puțină mecanică pe lângă nu ar strica!
• Educație medicală
Primul ajutor poate face diferența între viața și moarte, dar din păcate doar 20% dintre români știu să îl acorde. Este principalul motiv pentru care educația medicală trebuie introdusă în școli. Sunt o mulțime de lucruri interesante și folositoare de învățat, cum ar fi: cunoașterea propriului corp, demontarea leacurilor băbești, importanța vaccinurilor, riscurile tratamentelor după ureche etc.
• Educație sexuală
Un subiect pe atât de tabu pentru părinți, pe atât de important pentru copii. Accelerarea activității hormonilor și modificările fizice stârnesc curiozitatea adolescenților. Cea mai bună metodă de prevenire a situațiilor nedorite (sarcini, boli) este informarea.
• Educația pe internet
Trăim în era internetului și suntem atacați cu informații din toate direcțiile. Televizorul ne manipula. Rămâne la alegerea noastră dacă ne lăsăm manipulați de internet sau învățam cum să îl folosim. Printre avantajele disciplinei se numără: deosebirea dintre o știre și un fake news, riscurile și avantajele rețelelor de socializare, alegerea informațiilor, cum funcționează anumite site-uri și cum le putem folosi pentru a ne dezvolta, tips & tricks etc.
• Educație civică și drept
Trăim într-o țară în care o bună parte din popor nu știe care sunt atribuțiile președintelui sau cele ale Guvernului și asta din lipsa educației. Elevii ar trebui să învețe la această disciplină ce este dreptul la vot, cum a fost dobândit, cât de important este, atribuțiile și componența instituțiilor publice și principalele legi de care se pot lovi în viață.
• Cultură generală
Unde se vor învăța noțiuni generale din mai multe domenii.
• Științele exacte
Dat fiind faptul că la aceste materii se lucrează cu numere exacte, este dificil de schimbat ceva. Propunerea mea este ca în predarea materiilor să se lucreze în paralel exercițiu – exemplu din viață. De exemplu, la învățarea derivatelor se vor folosi exerciții în ale căror context se folosesc derivatele.
Unii pot spune că există deja niște discipline unde se găsesc o parte din informațiile de mai sus. Da, e adevărat, însă de multe ori nu conțin destule informații, ori nu sunt predate când trebuie, ori sunt predate în grabă, sau mai rău, sunt clasificate ca fiind neimportante de către profesori și trecute cu vederea.