Bună! Pentru început aș dori să îmi spui câteva date despre tine: câți ani ai, unde locuiești, în ce formă de învățământ te încadrezi, plus câteva cuvinte care crezi tu că te caracterizează cel mai bine.
Bună! Numele meu este Manda Adriana, dar toată lumea îmi spune Susy. Sunt studentă în anul II la Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Management-ul Afacerilor din cadrul Universității Politehnica București. Îmi place foarte mult să citesc și să editez poze, sunt o fire foarte empatică și sensibilă.
Prin ochii tăi cum se văd generațiile mai mari? Dar generația ta?
Subiectul generațiilor diferite este mereu același – discrepanțele destul de mari din toate punctele de vedere. În timp ce generațiile mai vechi/mai mari au o gândire cu mult mai învechită, generația noastră a învățat, în opinia mea, foarte multe lucruri despre iubirea față de sine și în general despre ce înseamnă sănătatea psihică.
Ce hobby-uri ai?
Așa cum am menționat anterior, sunt pasionată de citit, îmi plac mai ales cărțile psihologice, îmi place foarte mult orice ține de politică, îmi place să fac poze și să gătesc.
În ce măsură ești susținut(ă) să faci ceea ce îți place de profesori/școală și de părinți?
Părinții mei m au susținut în cea mai mare parte a timpului, cu toate astea nu am ales ce facultate mi am dorit, ci o facultate „de renume”, tocmai din cauza părerilor celor din jurul meu, mai exact din cauza încurajatului de a NU face ceea ce îmi face plăcere, pe motiv că „nu aveam ce face cu facultatea aceea mai departe”.
Ce părere ai despre sistemul de învățământ actual?
Sistemul de învățământ actual este departe de orice înseamnă efectiv informație folositoare. Adolescenții sunt nevoiți să învețe opere pentru a obține o notă care nu reflectă absolut nimic în afară de capacitatea ta de a reține nimicuri. Profesorii (în mare parte) nu au niciun fel de informație despre orice înseamnă sănătatea mentală a unui adolescent.
Ce ai schimba la sistemul de învățământ?
Sunt foarte multe lucruri de schimbat… Aș putea să-ți vorbesc o zi întreagă despre asta.
Cum înveți pentru teste/examene? Ți se pare eficient acest mod de a învăța?
Pentru examene, eu una, învăț rescriind toată materia de la început, pentru a fi sigură că am înțeles-o. Nu au fost rare cazurile în care a trebuit să „mă învăț” eu pe mine diferite lucruri, din cauză că nu am înțeles nimic din niște slide-uri citite în silă. După părerea mea, stilul meu de învățat este clar eficient pentru mine, dar procesul în sine necesită un timp extrem de mare, deci nu îl pot numi eficient.
Care ar fi primul lucru pe care l-ai face dacă ai fi mâine Ministrul Educației?
Dacă aș fi mâine Ministrul Educației (țin să menționez că acesta e și visul meu), aș schimba în primul și în primul rând tot ce înseamnă materia pentru examene de capacitate, bacalaureat etc.
Cum crezi că ar putea fi elevii/studenții motivați astfel încât să fie mai eficienți?
Pentru a putea fi motivați, studenții trebuie în primul rând să găsească materia respectivă interesantă, sau măcar modul de prezentare al ei. În momentul în care profesorul vorbește timp de 3 ore de pe un Power Point plin ochi de informații, fără măcar o animație, un videoclip explicativ, sau fără ca măcar să își întrebe elevii/studenții dacă au înțeles ceva, este clar că nimeni nu va fi motivat să învețe.
Ce părere ai de școala online? Ce ar putea fi îmbunătățit la ea?
Școala online are, din punctul meu de vedere, o listă nesfârșită de dezavantaje. Aș vrea să ne gândim in primul rând la copilașii care nici măcar nu au internet acasă, despre cei ai căror părinți nu-și permit să le cumpere o tabletă sau un laptop de pe care să poată participa la ore. Cu aceștia ce se întâmplă? Guvernul s-a bătut cu pumnii în piept că va oferi tablete copilașilor care nu și le pot permite, dar știm cu toții diferența între spus și făcut. Între timp, pe internet circulă o imagine cu un copilaș care stă în copac pentru a prindă semnal de internet, despre ce vorbim noi aici?!
Ar trebui introdusă educația sexuală în școli? De ce?
DA, educația sexuală ar trebui introdusă în școli si ar trebui sa aibă prezența obligatorie!
În foarte multe societăți sexul este văzut ca un lucru rușinos, iar copiii sunt de prea puține ori educați spre a evita riscurile asociate acestei activități. Astfel, dacă educația sexuală ar fi introdusă în cadrul orelor din învățământul gimnazial, atât copiii cât și părinții acestora vor realiza importanța practicării sexului în condiții sigure, în momentul prielnic pentru adolescent. Astfel, idee de tabu care înconjoară sexul va dispărea treptat.
Sa nu mai vorbim despre cat de multe adolescente rămân însărcinate. Se vede negru pe alb, din statistici: România are, după Bulgaria, cea mai ridicată rată de sarcini la adolescente din Uniunea Europeană, de trei ori mai mare față de media europeană. În 2014, 18.600 de tinere sub 19 ani au născut, 662 dintre ele înainte să împlinească 15 ani.Si daca nu rămân însărcinate, nu mai deschid subiectul despre bolile cu transmitere sexuala.
Ce materii ți s-ar părea interesante de studiat?
Pe lângă educația sexuală, ar trebui neapărat introduse ore de consiliere și dezvoltare personală încă din clasele primare, pentru a putea ajuta copiii să afle la ce sunt buni și la ce sunt mai puțin buni. Totodată, aș vedea interesant si un curs în care efectiv se discută despre problemele vieții de zi cu zi : cum să plătești o factură, importanța sănătății mintale, stima de sine, controlul emoțiilor, finanțele personale, importanța somnului, ce să faci dacă, pe stradă, pică un om din picioare fix lângă tine etc.
Care este visul tău?
Visul meu, așa cum am mai menționat, era să devin Ministrul Educației și al Cercetării. Sunt conștientă de faptul că nu e ușor realizabil, așa că mi-aș dori ca măcar să pot schimba ceva in țara asta și în mentalitatea cetățenilor ei.